Egészségvédelem


biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink

Elérhetőségek

Csiki Web


Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 2313674

Impresszum

Honlaptulajdonos:
Csiki Patika
Felelős szerkesztő
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

helpNeT Iroda Kft.

PantolocA PANTOLOC Control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő „pumpát”. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A PANTOLOC Control tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.


Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információt tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a Pantoloc Control körültekintő alkalmazása.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 • Orvossal való megbeszélés nélkül 4 hétnél tovább ne szedje a PANTOLOC Control gyomornedv-ellenálló tablettát.
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A Betegtájékoztató tartalma:
 1. Milyen típusú gyógyszer a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?
 6. További információk
1. Milyen típusú gyógyszer a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A PANTOLOC Control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavat termelő „pumpát”. Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban. A PANTOLOC Control tablettát a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. A reflux a sav visszacsorgása a gyomorból a nyelőcsőbe, amely így begyulladhat és fájdalmat okozhat. Ennek lehetséges tünetei a mellkasban jelentkező fájdalmas égő érzés, amely elérheti egészen a torkot (gyomorégés) vagy savanyú íz a szájban (savas felböfögés). Előfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a PANTOLOC Control tabletta 1 napi szedése után megszűnnek, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál. Előfordulhat, hogy a tünetek enyhítésének érdekében a tablettákat 2-3 egymást követő nap be kell venni.

2. Tudnivalók a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

Ne szedje a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát:
 • Ha allergiás (túlérzékenység) a pantoprazolra, a szójára vagy a PANTOLOC Control egyéb összetevőire (a felsorolást lásd 6. pont: „Mit tartalmaz a PANTOLOC Control”).
 • Ha atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed
 • Ha még nem múlt el 18 éves
 • Ha terhes vagy szoptat
A PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Beszéljen először kezelőorvosával, ha:
 • 4 vagy több hétig folyamatosan kezelték gyomorégéssel vagy emésztési zavarral
 • Elmúlt 55 éves és naponta recept nélkül kapható gyógyszert szed emésztési zavarára
 • Elmúlt 55 éves és tünetei újonnan jelentkeztek vagy nemrégiben megváltoztak
 • Korábban már volt gyomorfekélye vagy gyomorműtétje
 • Májproblémái vannak vagy sárgaságbab szenved ( a bőr vagy a szemek besárgulnak)
 • Valamilyen súlyos panasz vagy betegség miatt rendszeresen orvoshoz jár
 • Endoszkópos vizsgálatra vagy urea kilégzési tesztnek nevezett vizsgálatra kell mennie
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedése előtt vagy után, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli. Ezek egy másik, súlyosabb betegség tünetei lehetnek.
 • nemvárt testsúlyvesztés (nem fogyókúrával vagy testmozgással függ össze)
 • hányás, különösen, ha ismételten előfordul
 • vérhányás; ez úgy néz ki, mintha fekete kávézacc lenne a hányadékban
 • vért lát a székletében; a széklet fekete vagy szurokszerű lehet
 • nyelési nehézségek vagy fájdalom nyeléskor
 • sápadtság és gyengeség érzése (vérszegénység)
 • mellkasi fájdalom
 • gyomorfájás
 • súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel a PANTOLOC Control kis mértékben fokozzza a fertőzéses hasmenés kockázatát.
Kezelőorvosa bizonyos vizsgálatokra küldheti Önt. Ha vérvizsgálatra kell mennie, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a PANTOLOC Control tabletta 1 napi szedése után megszűnnek, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál. Ne szedje megelőzésképpen. Ha hosszabb ideig szenved gyomorégéstől vagy emésztési zavartól, ne feledje rendszeresen felkeresni kezelőorvosát.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
A PANTOLOC Control gátolhatja bizonyos egyéb gyógyszerek megfelelő hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi hatóanyagok bármelyikét tartalmazó gyógyszert szed:
 • ketokonazol (gombás fertőzések ellen)
 • Warfarin és fenprokumon (véralvadásgátlásra és a vérrög képződés megelőzésére). További vérvizsgálatokra lehet szüksége
 • atazanavir (HIV-fertőzés kezelésére). Nem szedheti a PANTOLOC Control tablettát, ha atazanavirt kap.
Ne szedje a PANTOLOC Control tablettát olyan más gyógyszerekkel együtt, amelyek csökkentik a gyomorban termelődő sav mennyiségét, például más protonpumpa-gátlók (omeprazol, lanzoprazol vagy rabeprazol) vagy H2 – antagonisták (pl. ranitidin, famotidin). Szedheti azonban a PANTOLOC Control tablettát savlekötőkkel (pl. magaldrát, alginsav, nátrium-bikarbonát, aluminíum-hidroxid, magnézium-karbonát vagy ezek kombinációi), amennyiben szükséges. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenlegi vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez vonatkozik a gyógynövény- és a homeopátiás készítményekre is.

A PANTOLOC Control egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A tablettákat egészben kell bevenni, folyadékkal, étkezés előtt.

Terhesség és szoptatás
Ne szedje a PANTOLOC Control tablettát, ha terhes vagy azt gyanítja, hogy terhes, illetve, ha szoptat. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, ne vezessen, ill.. ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a PANTOLOC Control egyes összetevőiről

A PANTOLOC Control tabletta szojalecitint tartalmaz. Ha allergiás a mogyoróra vagy a szójára, ne szedje ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát?
Mindig a betegtájékoztatóban leírt adagolásban és módon szedje a PANTOLOC Control tablettát. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Naponta egy tablettát kell bevenni. A javasolt napi 20mg pantoprazol adagot nem szabad túllépni. Ezt a gyógyszert legalább 2-3 egymást követő napig kell szedni. Akkor hagyja abba a PANTOLOC Control tabletta szedését, amikor tünetei teljesen megszűnnek. Előfordulhat, hogy a savas felböfögés és gyomorégés már a PANTOLOC Control tabletta 1 napi szedése után megszűnnek, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál. Ha 2 hetes folyamatos szedés után a tünetei még nem szűntek meg, forduljon kezelőorvosához. Orvossal való megbeszélés nélkül 4hétnél tovább ne szedje a PANTOLOC Control tablettát. A tablettát étkezés előtt kel bevenni, minden nap ugyanabban az időben. A tablettát egészben kell lenyelni egy kis vízzel. A tablettát nem szabad szétrágni vagy eltörni.

Gyermekek és serdülőkorúak

A PANTOLOC Control tablettát gyermekek és 18 évesnél fiatalabbak nem szedhetik.

Ha az előírtnál több PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát vett be
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha lehetséges, vigye magával ezt a betegtájékoztatót. A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.

Ha elfelejtette bevenni a Pantoloc Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő rendes adagot a következő nap, a szokásos időben vegye be. Ha bármilyen további kérdése vagy a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a PANTOLOC Control is okozhat melékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső kórház sürgősségi osztályát, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli. Azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, de vigye magával ezt a betegtájékoztatót, és/vagy a tablettákat.
 • Súlyos allergiás reakciók (ritka): Túlérzékenységi reakciók, ún. anafilaxiás reakciók anafilaxiás sokk és angioödéma. Jellemző tünetek: az arc, ajkak, száj, nyelv és/vagy török feldagadása, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat, csalánkiütés, erős szédülés, amely nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.
 • Súlyos bőrreakciók (a gyakoriság nem ismert): kiütés duzzanattal, bőr felhólyagosodása és hámlása, szem, orr, száj vagy a nemi szervek körül hámlás és vérzés, az egészségi állapot gyors romlása, vagy bőrkiütés a napfény hatására.
 • Egyéb súlyos reakciók (a gyakoriság nem ismert): A bőr és a szemek besárgulása (súlyos májkárosodás miatt) vagy veseproblémák, mint például fájdalmas vizelés vagy lázzal járó derékfájás.
A mellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amelyeket az alábbiak szerint határozzuk meg:
 • nagyon gyakori: 10 kezelt ember közül több mint egyet érint
 • gyakori: 100 kezelt ember közül 1-10-et érint
 • nem gyakori: 10 000 kezelt ember közül 1-10-et érint
 • ritka: 10 000 kezelt ember közül 1-10-et érint
 • nagyon ritka: 10 000 kezelt ember közül kevesebb mint egyet érint
 • nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem határozható meg
Nem gyakori mellékhatások:
Fejfájás, szédülés, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, hasfájás és kellemetlen hasi érzés, bőrkiütés vagy csalánkiütés, viszketés, gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet, alvászavarok, emelkedett májenzimértékek a vérvizsgálat során.

Ritka mellékhatások:
Látászavarok, mint például homályos látás, ízületi fájdalom, izomfájdalom, testsúlyváltozások, emelkedett testhőmérséklet, a végtagok feldagadása, allergiás reakciók, depresszió, emelkedett bilirubin- és vérzsírszint (a vérvizsgálatok során).
Nagyon ritka mellékhatások:
Zavartság, vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnál erősebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet, fehérvérsejtszám-csökkenés, amely a fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet.

Ismeretlen gyakoriság:
Hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek), csökkent nátriumszint a vérben.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a PANTOLOC Control 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk


Mit tartalmaz a PANTOLOC Control
A készítmény hatóanyaga: a pnatoprazol. 20mg pantoprazol (nátrium-szeszkvihidrát formájában) tablettánként.
 
Egyéb összetevők:
Mag: nátrium-karbonát (vízmentes), mannit, kroszpovidon, podivon K90, kalcium-sztearát.
Bevonat: hipromellóz, povidon, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), propilénglikol, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, nátrium-laurilszulfát, poliszorbát 80, trietil-citrát.
Jelölőfesték: sellak, vörös, fekete és sárga vas-oxid (E172), szójalecitin, titán-dioxid (E171) és DC 1510 habzásgátló.

Milyen a PANTOLOC Control készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A gyomornedv-ellenálló tabletta sárga, ovális alakú, domború felületű, egyik oldalon „P20” kódjelzéssel ellátott filmtabletta.
A PANTOLOC Control tabletta karton borítású vagy anélküli Alu/Alu buborékfóliában kerül forgalomba.

Kiszerelés: 7db vagy 14db gyomornedv-ellenálló tabletta. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Nycomed GmbH
Byk-Gulden-Stasse 2.
78467 Konstanz
Németország

Gyártó:
Novartis Consumer Health GmbH
Zielstattstrasse 40.
81379 München
Németország

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Novartis Hungária Kft.
(Consumer Health részlege)
Tel.: 36/1/457-66-56

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 04/2010.

Forrás: Betegtájékoztató