Egészségvédelem


biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink

Elérhetőségek

Csiki Web


Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 2313671

Impresszum

Honlaptulajdonos:
Csiki Patika
Felelős szerkesztő
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

helpNeT Iroda Kft.

sefaller Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta egy allergia elleni gyógyszer. Az allergiás állapotokkal járó tünetek kezelésére használják, mint amilyenek a következők: szénanátha, (tartós) orrfolyás, idült csalánkiütés.Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!


 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
 • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
 • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak!
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!
A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát tárolni?
6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LEVOCETIRIZIN SANDOZ 5 mg FILMTABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta egy allergia elleni gyógyszer. Az allergiás állapotokkal járó tünetek kezelésére használják, mint amilyenek a következők:
- szénanátha,
- (tartós) orrfolyás,
- idült csalánkiütés.

2. TUDNIVALÓK A LEVOCETIRIZIN SANDOZ 5 mg FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát,
 • ha Ön allergiás (túlérzékeny) a levocetirizinre, bármely rokon vegyületére, vagy a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta valamelyik egyéb összetevőjére (lásd a 6. pontban: "Mit tartalmaz a Levocetirizin Sandoz 5 mg fillmtabletta?)!
 • ha Önnek súlyos veseelégtelensége van!
 • ha az orvosa azt mondta Önnek, hogy az Ön szervezete nem tűr el bizonyos cukrokat (a tabletta ugyanis tejcukrot, azaz laktóz-monohidrátot tartalmaz)!
A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta alkalmazása hatévesnél fiatalabb gyermekek esetében nem javasolt, mivel a jelenleg rendelkezésre álló filmtabletta nem teszi lehetővé a megfelelő adagolást.
Az adatok hiányában a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta alkalmazása kétévesnél fiatalabb kisgyermekek esetében nem javasolt.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta befolyásolhat más gyógyszereket, és megfordítva, azok is befolyásolhatják, hogy a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta milyen jól tudja kifejteni a hatását. A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta kölcsönhatásba léphet a következőkkel: a központi idegrendszer működését elnyomó szerek (olyan anyagok, amelyek lelassítják az agy rendes működését, mint az altatók és a nyugtatók, pl. diazepam, morfin). Érzékeny személyek esetében az agyműködésre gyakorolt hatás megnőhet, avagy várt hatástól eltérő lehet.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát táplálékkal együtt vagy a nélkül is beveheti.
Legyen óvatos, ha a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta bevételével egy időben alkoholt fogyaszt! Érzékeny személyek esetében az alkohol hatása fokozódhat.

Terhesség és szoptatás
Nincsenek adatok a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta biztonságos alkalmazásáról a terhesség, illetve a szoptatás időszaka alatt. Amennyiben Ön terhes, vagy szoptat, akkor csak abban az eseben alkalmazza a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát, ha annak a várható haszna egyértelműen felülmúlja a lehetséges kockázatokat! Az orvosa segíteni tud Önnek abban, hogy ezt eldöntse.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta egyesek esetében bágyadtságot, fáradtságot és kimerültséget okozhat. Ha Ön e tünetek valamelyikét tapasztalja, akkor ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket!

Fontos információk a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta egyes összetevőiről
Ezek a tabletták tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaznak. Ha az orvosa azt mondta Önnek, hogy az Ön szervezete nem tűr el bizonyos cukrokat, akkor ne szedje a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát (lásd a 2. pontban: "Ne szedje a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát").

3. HOGYAN KELL SZEDNI A LEVOCETIRIZIN SANDOZ 5 mg FILMTABLETTÁT?
 • A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
 • A tablettát egészben, vízzel vagy más folyadékkal kell bevenni.
 • A szokásos adag a felnőttek és hatéves kortól a gyermekek részére naponta egy tabletta. A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta a hatéves kor alatti gyermekek számára nem javasolt (lásd a 2. pontban: "A Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").
 • Hogyha Önnek enyhe-mérsékelt veseelégtelensége van, akkor az orvosa a betegsége súlyosságának megfelelő mértékben csökkentett adagot rendelhet Önnek.
 • A kezelés időtartama a panaszok jellegétől, fennállásuk időtartamától és az alakulásuktól függ. Orvosa, illetve gyógyszerésze tud tanácsot adni Önnek ezzel kapcsolatban.
Ha az előírtnál több Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát vett be, akkor bágyadtnak érezheti magát. A gyermekek eleinte túlzottan izgatottak és nyugtalanok, majd utána bágyadtak lehetnek. Haladéktalanul forduljon az orvosához, majd ő megállapítja, hogy milyen kezelésre lehet szükség!

Ha elfelejtette bevenni a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát

Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására! Hagyja ki az elmulasztott adagot, és a szokásos időben vegye be a következő tablettát!

Ha idő előtt abbahagyja a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta szedését
Ha az előre látottnál hamarabb hagyja abba a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta szedését, akkor ennek semmilyen mellékhatást nem szabad okoznia. A tünetek azonban, amelyekre a gyógyszert szedte, visszatérhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások
(100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető):
- Szájszárazság
- Fejfájás
- Fáradtság
- Bágyadtság.

Nem gyakori mellékhatások (1000 kezelt betegből több mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető):
- Kimerültség
- Hasfájás.

Nagyon ritka mellékhatások
(10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető):
Allergiás reakciók, mint a száj, az arc és/vagy a torok duzzanata, ill. nehezített nyelés csalánkiütéssel együtt (angioödéma), nehezített légzés, vagy a vérnyomás hirtelen esése, ami ájuláshoz vagy - esetleg végzetes - sokkhoz vezet. Ha allergiás reakció első jeleit tapasztalja, akkor hagyja abba a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta szedését, és haladéktalanul keresse fel az orvosát!
- Agresszivitás
- Izgatottság
- Görcsroham
- Látászavarok
- Szívdobogás érzése
- Émelygés
- Májgyulladás
- Viszketés
- Bőrpír
- Csalánkiütés
- A bőr helyi túlérzékenységi reakciója
- Izomfájás
- A testsúly gyarapodása
- A májfunkciós próbák kóros eredménye.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

5. HOGYAN KELL A LEVOCETIRIZIN SANDOZ 5 mg FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtablettát! Az első két számjegy a hónapot, az utolsó négy számjegy pedig az évet jelzi.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Levocetirizin Sandoz 5 mg filmtabletta?

- A készítmény hatóanyaga a levocetirizin. 5 mg levocetirizin-dihidroklorid filmtablettánként (ez 4,2 mg levocetirizinnel egyenértékű).
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (tablettamag) hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171) és polietilén-glikol (filmbevonat)

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalán mélynyomású "L9CZ", a másik oldalán pedig "5" jelzéssel.
1, 2, 4, 5, 7, 10, 14, 15, 20, 21, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 70, 90, 100, 112 vagy 120 tablettát tartalmazó buborékcsomagolás dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó


A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Sandoz Hungária Kft.
1034 Budapest, Tímár u. 20.

Gyártó:

Synthon BV, Microweg 22, 6545 CM Nijmegen, Hollandia
Synthon Hispania, S.L., C/Castelló, 1, Polígono Las Salinas, 08830 Sant Boi de Llobregat, Barcelona, Spanyolország

OGYI-T-20934/01 7 x PVC/PVDC//Al buborékfóliában
OGYI-T-20934/02 7 x OPA/Al/PVC//AL buborékfóliában
OGYI-T-20934/03 10 x PVC/PVDC//Al buborékfóliában
OGYI-T-20934/04 10 x OPA/Al/PVC//AL buborékfóliában
OGYI-T-20934/05 28 x PVC/PVDC//Al buborékfóliában
OGYI-T-20934/06 28 x OPA/Al/PVC//AL buborékfóliában
OGYI-T-20934/07 30 x PVC/PVDC//Al buborékfóliában
OGYI-T-20934/08 30 x OPA/Al/PVC//AL buborékfóliában

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. augusztus 29.
Forrás: Betegtájékoztató